Rakkaat kanssakirjailijat, 

haen Suomen kirjailijaliiton puheenjohtajuutta neljän vuoden johtokuntakokemukseni jälkeen. Olen kirjoittanut noin 50 teosta sisältäen romaaneja, runokokoelmia, lastenkirjoja, kuunnelmia, lehti- ja kirjaesseistiikkaa, jopa kulttuurihistoriallisia vitsikirjoja ja keittokirjan. Kirjoitan myös kulttuuriarvosteluja Helsingin Sanomiin, Turun Sanomiin, Parnassoon ja Kaltioon sekä silloin tällöin ulkopolitiikan alioita tai esseitä Turun Sanomiin, Kanavaan ja Lännen median lehtiin. Uskon kokemukseni auttavan luottamustoimeen, joka on itselleni mitä merkittävin.

Olen kasvanut kirjapainon lattialla; koko sukuni on työskennellyt porvoolaisella kirjapainoalalla ja siksi poikanikin nimi on Werner. Minulle mikään ei ole rakkaampaa kuin perinteinen kirja. Pystyn kuitenkin ajattelemaan maailmaa myös tulevaisuuden kautta. 

Vahvuuteni on monipuolisuus. Olen työskennellyt kirjankustantajana, kustannustoimittajana, kansigraafikkona, kirjakauppiaana, myyjänä, residenssi-isäntänä, apurahapäättäjänä, tapahtumatuottajana, sanataideohjaajana ja luovan kirjoittamisen opettajana; olen ollut myös taidealan järjestötoiminnassa Akavan EAK:n taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU:n hallituksessa sekä monissa kirjallisissa yhdistyksissä. Olen jopa painanut kirjoja ja lehtiä niin J.K. Ihalaisen Siuronkosken painossa kuin Vammalan kirjapainon viisivärikoneellakin. Apupoikana tosin.

Ajattelultani olen uudistaja, mutta arvostan myös toimivia rakenteita. En halua vaihtaa mitään mikä jo toimii. Uskoakseni olen rohkea ja erityisen hyvä kriisitilanteissa. Stressinhallintani on ensiluokkaista johtuen pienkustantajataustastani. Olen sattunut työskentelemään myös toimittajana muutamassa kansainvälisessä konfliktissa, joten en hätkähdä vähästä.

Kirjallisia töitä olen tehnyt yli kahdeksassakymmenessä maassa ja olen liittoakin edustanut kansainvälisissä tehtävissä. Puhun suomea, viroa, englantia sekä huonosti ranskaa, saksaa ja ruotsia, vaikka jälkimmäistä osasin huomattavasti paremmin nuoruudessani porvoolais-pietarsaarelaisesta taustastani johtuen. Ehkä se vielä palautuu. Venäjän alkeet minulla on Juhana Herttuan lukiosta 2000-luvun vaihteesta. Olen niitä petrannut tallinnalaisilla kursseilla sekä matkustaessani ympäri Länsi-Venäjää vuosikymmenten ajan.

Kirjailijaliitossa olen ehtinyt toimia lähes kaikissa luottamustoimissa puheenjohtajistoa lukuunottamatta. Olen ollut mukana niin sijoittamassa liiton varoja kuin päättämässä apurahoistakin. Tunnen liiton rakenteen neljän vuoden ajalta.

Olen ollut esihenkilönä, yrittäjänä ja 16 vuotta ammattikirjailijana. Jos johonkin luottamustoimeen olen kasvanut, niin tähän. Haluan uudistaa liittoa muun muassa rakentamalla uuden perussopimuksen Kustannusyhdistyksen kanssa. Tähän hankkeeseen on vaikea kuvitella parempaa neuvottelijaa.

Tärkein tavoitteeni on kuitenkin liiton vakauttaminen ja yhteystyörakenteiden verkoston luominen kanssaorganisaatioiden kanssa. Kustantajataustani takia tunnen kaikki kirjallisen kentän toimijat jo valmiiksi.

Kirjailijaliitto on minulle kaikki kaikessa. Olen löytänyt sieltä jopa oman kumppanini Maarian. Tämän enempää tuskin voi olla liittoon sitoutunut. Edustan sekä kokemusta että tulevaisuutta. Se lieneekin merkittävin vahvuuteni.

Published by Ville Hytönen

Kirjailija.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: